KAÇIRMA!

Evrenin Parlak Gizemi: Kuasarlar

Evrenin Parlak Gizemi: Kuasarlar

Kuasarlar, yıldızlardan daha parlak büyük gök cisimleridir. Kuasarlar etraflarına muazzam enerji ve ışık yayarlar. Öyle ki bir galaksinin içerisindeki tüm yıldızlardan daha fazla enerji yayarlar ve gökteki en parlak cisimlerdir.

Bir kuasar çok uzakta bulunan radyo kaynağı olup içinde bir sürü takım yıldızı barındırır. Kuasarlar çok parlak ve enerjiktir, ilk kez kırmızıya kayma miktarları ile saptanmıştır. Bu elektromanyetik dalgaların boyları radyo dalgaları ve görünür ışığın arasındaki spektrumdadır. Bu dalgalar, galaksiler gibi geniş alanlı ışık kaynaklarından bizlere yıldız gibi görünen nokta kaynaklarından gelmektedir.





1980’in başlarına kadar bu objelerin doğası hakkında tartışmalı görüşler olsa da , şu an uzlaşılmış bilimsel kanı şu yöndedir: Kuasar çok büyük bir galaksinin merkezindeki sıkıştırılmış alandır. Ayrıca bu alanın merkezi birçok büyük kütleli kara delik çevrelemektedir. Büyüklükleri yaklaşık olarak Schwarzschild yarıçapının 10 ile 10000 katı olarak değişmektedir. Kuasar bir kara deliğin etrafından olan büyüme diski tarafından kuvvetlendirilir.


Mevcut görüşlerden biri ise kuasarları “ak delik” olarak tanımlayıp hala gizemini koruyan başka bir gök cismi olan kara deliklerin öbür ucu olduğunu ileri sürüyor. Yani kara deliklerin yuttuğu ışığın, gezegenlerin ve hatta yıldızların çıkış yolunun kuasarlar olduğunu varsayıyor. Ancak bu “ak delik” yorumu tümüyle bilim kurgusal bir varsayımdan ibarettir ve bilim çevreleri tarafından ciddiye alınmaz.


Kuasarlar hakkında her ne kadar ortaya atılmış sağlam bir teori olmasa da kim bilir belki ilerde bizden sonraki nesillere solucan deliği ve uzay-zaman hakkında çarpıcı bilgiler sunabilir.




Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.