KAÇIRMA!

Kurt Ne Zaman Köpek Oldu?

Kurt Ne Zaman Köpek Oldu?


Tam olarak nasıl ve ne zaman başladığını asla bilmeyeceğiz. Bazıları, yaklaşık 15.000 yıl önce, son Buz Çağının sonuna doğru bir kurdun yiyecek arayışında bir insan topluluğuna girdiğini düşünmektedir. Birlikte avlanırlar. Diğerleri, insanın ve kurdun binlerce yıl önce başlayan ve insanların bir şekilde bebek kurtlarını yetiştirme yolunda ilerleyen bir simbiyotik ilişki olduğunu düşünür. Ancak, ne zaman ve ne zaman başladıysa, o güne kadar devam ettirilen bağ, bugün devam ediyor.

Son zamanlardaki fosil ve genetik kanıtlar, tüm günümüz köpeklerinin kurtların torunları olduğunu doğrulamıştır. Mağara resimlerinden ve defin alanlarından çıkan eski ipuçları, köpeklerin ve insanların binlerce yıldır birlikte yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Bu süre zarfında insanlar selektif üreme yoluyla vahşi hayvanları ilk evcilleştirilmiş hayvana dönüştürdüler; evcilleştirilebilen, eğitilebilir, inanılmaz derecede çeşitli köpek. Hayvan krallığında başka hiçbir türün, çeşitli şekil ve büyüklükleri ve avcıları, çobanları, muhafızları ve yoldaşları gibi yetenekleri onları gerçekten 'en iyi arkadaşlarımız' haline getirdi.

Birçok köpek davranışının kurtların sosyal dünyasında kökleri vardır. Evcil köpeklerde ve seçici üremede, insanlar bazı kurt özelliklerini seçmiş ve diğerlerini yok etmişlerdir. Köpek yetiştiricileri, boyut ve avlanma yeteneği gibi fiziksel özellikleri ve ayrıca köpekleri eğitilebilir, arkadaş canlısı, iletişimsel ve sadık kılan kişilik özellikleri için tercih ederler. Köpek-kurt, tilki ve çakal dünyanın hemen hemen her yerinde bulunuyor. İnsanlar köpeklerin ve onların akrabalarının davranışlarını neden bu kadar merak uyandırdığını araştırıyor. Bu davranışlar, onlara kendini korkutan, korkmuş ya da sade bir şekilde eğlendiriyor.

Köpekler ve insanlar yüzyıllarca birlikte çalışmışlardır. İnanılmaz koku duyularından uzun mesafe koşuları için dayanıklılıklarına kadar, köpeklerin inanılmaz becerileri, insanların yaşamlarını çok daha kolay hale getirdi. Köpekler avcılar, çobanlar, muhafızlar ve savaşçılar olarak görev yapmıştır. İş gereksinimlerine bağlı olarak, erken yetiştiriciler köpekleri hız, dayanıklılık, saldırganlık, güç veya beden için yetiştirdiler. Köpekler aynı zamanda görünüş ve stil için üretildi. Günümüzde çoğu köpek evcil hayvan ve arkadaştır ve bazıları engelli insanlar için asistanlar haline gelmiştir. Bu ilişkiler, bu bölümde, insanların ve köpeklerinin görüntülerinin son bir gösterimi ile birlikte tasvir edilmiştir. Ziyaretçilerin kendi köpek arkadaşlarıyla kendi fotoğraflarını ardında bırakabilecekleri bir alan da bulunmaktadır.

Binlerce yıldır köpekler insanlarla birlikte yaşamakta ve günlük yaşamın işlerine yardımcı olmaktadırlar. Zamanla, evcil köpeklerin üremesi, büyüklüğü, mizaç ve sadakati, onları, insanın üyeleri olarak paketin üyelerinden çok daha uygun hale getiren hayvanlarla sonuçlandı. Birçok vahşi köpeklerin kaderi de insanlara bağlıdır. Kirlilik, avlanma ve habitat tahribatı yoluyla insanlar çevreyi vahşi köpekleri tehlikeye sokacak şekilde değiştirdiler. Bu köpek türlerinin hayatta kalması durumunda, hasarın geri alınması veya en azından durması için yardıma ihtiyaçları vardır. Bu bölüm, modern dünyamızın köpekler için hangi problemleri ve bu problemleri çözmek için bilim adamlarının, gönüllülerin ve günlük insanların neler yaptığını araştırıyor. Koyote'lerin, insanların yaşam alanlarına girmesine ve ikilinin nasıl bir arada var olabileceğine rağmen hayatta kalmayı ve uyum sağlamayı başardığını gösteriyor.

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.