Suudi Arabistan'da Bulunan 88.000 Yaşındaki Orta Parmak İnsanlık Tarihini Yeniden Yazabilir mi?
Bu sadece yalnız, gösterişsiz bir orta parmak, ama bunu ortaya koyan bilim adamları, bugün Afrika'nın dışında bulunan ve günümüzde İsrail, Suriye, Lübnan ve Ürdün'den oluşan bir bölge olan Levant'ta bulunan türümüzün en eski tarihli tarihin fosili olduğunu söylüyorlar. Ancak yeni keşif, bu bölgenin dışındaki insan yerleşimlerinin eski kanıtlarının başka yerlerde var olduğunu ve parmağın insan bile olamayacağını söyleyen eleştirmenleri de yok değil.
2016 yılında, Suudi Jeolojik Anketi'ne sahip bir bilim adamı olan Iyad Zalmout, şu anda çorak Arap çölünün eski bir tatlı su gölünün eski yeri olan Nefud Çölü'nün Al Wusta arkeolojik kazılarına katılıyordu.
İki yıl önce, arkeologlar bölgeyi keşfettiler, fosilleşmiş hayvan kemiklerini ve taş aletlerin parçalarını buldular - eski insan işgaline işaret eden ipuçlarını ortaya çıkardılar. Yürüyüşü sırasında ve tam bir serendiplik anında, eğitimli bir paleontolog olan Zalmout, kumda duran tek bir iskelet parmak eklemini fark etti. Anlık olarak onu insan olarak tanıyarak, aceleyle, proje liderlerinin, Oxford Üniversitesi'nden Huw Groucutt ve Max Planck İnsanlık Bilim Enstitüsü'nden Michael Petraglia'nın dikkatini çekti.
Şaşkın, Groucutt ve Petraglia daha fazla analiz etmek için kemikleri otellerine geri götürdü. Anatomisi güçlü bir kalıntı olmamakla birlikte, arkeologlar interneti inceleyerek, Neandertallerin ve diğer sözde “arkaik” insanların parmaklarıyla karşılaştırdılar. Oradan, parmak Cambridge Üniversite'sine gitti, burada uzmanlar, çeşitli arkaik insanlar ve insan olmayan primatların kemiklerine benzeterek, onun 3D taramalarını yaptılar. Zalmout gibi, Cambridge araştırmacıları, 3,2 santimetre uzunluğundaki yetişkin bir orta parmak olan fosilin Homo sapiens'e ait olduğu sonucuna vardı. Al Wusta bölgesinde bulunan diğer örneklerle birlikte parmak, daha sonra Canberra'daki Avustralya Ulusal Üniversitesine gitti. Burada bilim adamları, örneğin bir lazerin fosil içine mikroskobik delikler soktuğu uranyum serileri de dahil olmak üzere, eskime göre çeşitli tarihlendirme teknikleri kullandılar. Radyoaktif elementlerin izleri arasındaki oranı ölçün. Avustralyalı araştırmacıların yaptığı parmak, 88.000 yaşındaydı. Bu çalışmanın sonuçları bugün Doğa Ekolojisi ve Evrim Dergisinde yayınlandı.
Bu anatomik modern insanın 88.000 yıl önce Suudi Arabistan'da yaşadığı, aslında şaşırtıcı değildir. İsrail'in Misilya Mağarası'nda bulunan ve kuzeyinde sadece birkaç yüz mil uzakta bulunan bir çene fosili, eski Homo sapiens'in, 175.000 yıl önce ve muhtemelen 200.000 yıl öncesine dayanan Levant'ta yaşadığını gösteriyor. Ancak bu yeni çalışmayı heyecanlandıran şey, bu, Afrika ve Levant dışında yaşayan modern modern insanların ilk doğrudan kanıtı olmasıdır. Dahası, Avrasya'ya göçlerin daha önce düşünülenden daha geniş olduğunu doğrulamaktadır.
Petraglia'nın geçtiğimiz Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında “Bu fosilleşmiş parmak kemiğinin keşfi bir hayali gerçekleşiyor” dedi. “Ve ekibimizin 10 yıldan fazla süredir yaptığı argümanları destekliyor.”
Geleneksel olarak, bilim adamları, modern insanın Afrika'dan göç ettiklerini, 50.000 ila 70.000 yıl önce, kıyı boyunca ilerleyerek ve deniz kaynaklarından yoksun olarak tek bir dalgada bulmuşlardır. Ancak bu parmak kemikinin keşfi, insanların varsayıldığından 20.000 ila 25.000 yıl önce hareket ettiklerini göstermektedir.
Parmağa gelince, araştırmacılar eski sahibinin cinsiyetini veya yaşını, hangi elden geldiğini bilmiyor, ancak el ile strese işaret ediyor. Kemikteki bir yumru, tekrarlayan fiziksel aktivitenin neden olduğu bir yaralanma olarak yorumlanabilir, belki de taşların aletlere ayrılması.
Hiç yorum yok: